IZLOŽBA SKULPTURA U METALU IZ PROJEKTA HBisART U GALERIJI FLU U BEOGRADU

Sreda, 04.03.2020.

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu otvorena je 3. marta 2020. godine izložba skulptura u metalu, koju su zajedno realizovali HBIS Serbia i Fakultet likovnih umetnosti. Izložba 11 skulptura iz projekta HBisART trajaće do 18. marta.
Direktor kompanije HBIS GROUP Serbia Song Sihai i dekan Fakulteta likovnih umetnosti Beogradskog univerziteta Dimitrije Pecić su međusobnu saradnju definisali Ugovorom iz aprila 2019. godine i na osnovu toga su tokom prošle godine održane dve akademske radionice u smederevskoj železari.
Izložbenu postavku skulptura u metalu prate fotografije, kao i film koji su snimili studenti sa Odseka FLU - Novi mediji, a kojima se dokumentuju dani vajarskog oblikovanja metala i stvaranje umetničkih dela u kompaniji HBIS Serbia. Svečanom otvaranju izložbe su pored profesora i studenata FLU, prisustvovali i ljubitelji umetnosti, kao i stručna javnost.
Profesor Dragan Rajšić, šef vajarskog odseka najavio je da imaju planove i za veće radove i ambicioznije projekte, koji će se, kako je rekao, realizovati narednih godina.
Studenti FLU Bogdan Đukanović i Filip Đukić iskazali je zahvalnost kompaniji HBIS Serbia, rukovodstvu i zaposlenima što im je omogućeno da upoznaju metal kao materijal, sa svim njegovim osobinama od procesa nastajanja, topljenja do konačnog proizvoda, kao i znanje i iskustvo majstora koji su im nesebično pomagali.
"S obzirom da se bavimo teškom industrijom, crnom metalurgijom, ideja je bila da ovim projektom unesemo malo "svetla" u našu svakodnevnicu. Pozvali smo studente sa FLU, koji nemaju mogućnosti da na fakultetu stvaraju u skupom materijalu kao što je metal, kod nas na praksu i to je stvarno bilo inspirativno, novo iskustvo za njih, ali i radnike u našim pogonima. Rezultat te saradnje vidimo večeras na izložbi, a nadamo se da će jednog dana naše skulpture ukrašavati i neki javni prostor. To nam je ambicija", rekla je Tatjana Bjelić, direktorka Sektora za odnose sa javnošću kompanije HBIS Serbia.