16. april 2024.

U Beogradu je 16. aprila 2024. godine održana konferencija HBIS (Serbia) Globalna saradnja na polju zelenog i pametnog lanca snabdevanja. Sa otvorenijim stavom, kompanija HBIS (Srbija) je sa globalnim partnerima razgovarala o budućem putu razvoja čelika. Konferenciju su otvorili pozdravnim govorom Ju Jong (Yu Yong), predsednik HBIS Group i Jelena Begović, ministarka nauke i tehnologije Republike Srbije.
Konferencija je privukla svetske kompanije kao što su Siemens, Haier Group, Jianfa Group, Primetals, Danieli, Hasco i Tenovo, što je odraz sve veće investicione privlačnosti Srbije. Srbija u potpunosti prepoznaje važnu ulogu koju imaju slične međunarodne konferencije u promovisanju dijaloga među industrijskim liderima i uspostavljanju strateških partnerstava. Verujemo da će ova konferencija postati vredna platforma za ostvarivanje vin-vin saradnje.
Predsednik Ju Jong je u svom govoru izrazio zahvalnost globalnim strateškim partnerima na velikom poverenju i dugoj podršci HBIS-u i istakao da trenutno nova tehnološka revolucija ubrzava rekonstrukciju globalnih lanaca snabdevanja, a zeleno i inteligentno su postale glavne teme globalnog industrijskog razvoja. „Danas smo usko fokusirani na produbljivanje saradnje u lancu snabdevanja sa zelenom inteligencijom u Srbiji. Ovo je živa praksa promovisanja industrijske integracije i razvoja kroz tehnološke inovacije, promovišući globalnu industrijsku zelenu transformaciju i inteligentnu nadogradnju. Globalizacija maksimizuje pristup različitih zemalja, regiona i kompanija najboljim resursima i načinima saradnje. HBIS Group ima puno poverenje u globalnu saradnju, a rekonstrukcija globalnog lanca snabdevanja uzimajući zelene, inteligentne i niske emisije ugljenika donela nam je nove mogućnosti za saradnju u svim aspektima. HBIS je voljan da istraži bolje načine saradnje i iskoristi jaču stratešku sinergiju sa globalnim partnerima u Evropi i Srbiji, doprinoseći mudrosti i snazi za promovisanje zelenije, niskougljenične i pametnije globalne industrije“, rekao je Ju Jong.
Jelena Begović, ispred Ministarstva nauke i tehnologije Srbije je istakla da je konferencija veliki korak za industriju čelika u promovisanju naprednih zelenih i inteligentnih rešenja, inteligentnog lanca snabdevanja i zelene transformacije, i da se veoma uklapa u inicijativu „Pojas i put“. „Tema „Susret sa Srbijom, udruživanje u izgradnji zelenog i inteligentnog lanca snabdevanja“ odražava želju naučne i industrijske zajednice da istražuje i razvija inovativna rešenja i najbolje prakse, čineći industriju efikasnijom i doprinoseći postizanju ciljeva održivog razvoja. Proizvodnja zelenog čelika može smanjiti ugljenični otisak i negativan uticaj na životnu sredinu. HBIS prepoznaje važnost odgovorne proizvodnje i nastoji da svoj proizvodni proces učini zelenijim kroz primenu nauke, inovacija znanja i drugih sredstava. U optimizaciji ovih procesa, a sa zelenim rešenjima možemo da umanjimo zagađenje, što na kraju donosi benefit svim građanima naše planete“, rekla je Begović. Ministarka je izrazila nadu da svi mogu ojačati saradnju i zajedno raditi na ostvarivanju cilja održivog razvoja u budućnosti.
Daniel Rui Felicio je govorio o osnaživanju digitalne i održive transformacije i predstavio glavno poslovanje Siemens Avende i Siemens Srbija. „Primena digitalnih i inteligentnih novih tehnologija je srž rešavanja izazova transformacije lanca snabdevanja. Nadamo se da saradnja između Siemens-a i HBIS-a može inspirisati sve da dodatno ubrzaju transformaciju i promene, zajednički rešiti ogromne izazove sa kojima se suočavamo i doprineti više zajedničkom stvaranju zelenih i inteligentnih lanaca snabdevanja“, rekao je Felicio.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je u čestitki predsedniku HBIS-a istakao da je Konferencija HBIS (Serbia) sa temom „Okupljanje u Srbiji, udruživanje u izgradnji zelenog inteligentnog lanca snabdevanja”, događaj za svaku pohvalu, koji shvata budućnost Srbije.
Konferenciju su zajednički organizovali HBIS i Siemens sa ciljem da se promoviše vrhunski, inteligentan i zeleni razvoj proizvodne industrije i promoviše izgradnja globalnih zelenih i inteligentnih lanaca snabdevanja.
Konferenciji su prisustvovali direktori HBIS Group, predstavnici Odeljenja za tehnološke inovacije, HBIS Instituta za gvožđe i čelik, HBIS Serbia, Dahe Metal i HBIS Duferco, predstavnik Instituta za Pojas i put Beograd, kao i predstavnici i zaposleni kompanija Haier, Primetals, Danieli, Tenovo, Jianfa Group, Ministarstva nauke i tehnologije, Harsco i Univerziteta u Beogradu.