PREDSTAVNICI HESTILA, GRADA, ŠKOLA, PRIVREDE, RAZGOVARALI SA MINISTROM PROSVETE ŠARČEVIĆEM O DUALNOM OBRAZOVANJU

Petak, 13.01.2017.

 

Predstavnici Hestil Srbija sastali su se u petak, 13. januara 2017. godine, u Smederevu sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, gradonačelnicom Smedereva Jasnom Avramović, direktorima srednjih stručnih škola i predstavnicima nekoliko lokalnih kompanija. Ovom prilikom razgovarali su o uvođenju dualnog obrazovanja u škole i o potrebama privrednika za stučnim kadrovima.
Izvršni direktor za opšte poslove u Hestilu, Lianksi Vang ukazao je na nedostatak odgovarajućeg radnog kadra u smederevskoj železari, kako srednjeg stručnog, tako i kadrova inženjerske struke. On je istakao da u Srbiji ima dovoljno talentovanih ljudi koji mogu da odgovore potrebama železare, ali da nedostaju zavarivači, mašinski tehničari, električari, kao i inženjeri u oblasti metalurgije. Dodao je da će se Hestil Srbija rado odazvati pozivu za saradnju sa školama.
 

 

Ministar Šarčević je rekao da će baš zbog takve situacije plan upisa u srednje škole podrazumevati dogovor Ministarstva, lokalnih samouprava, privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje i pozvao kompanije koje posluju u Smederevu da se aktivno uključe u dualni sistem obrazovanja.
„Dualno obrazovanje imaće posebno mesto u novom zakonskom okviru. Mislim da smo razbili famu o tome da je to samo i isključivo trogodišnji zanat. Novim zakonima uspostavićemo jasnu vezu između dualnog obrazovanja u srednjim školama i na fakultetima“, istakao je Šarčević.
 

 

I gradonačelnica Smedereva naglasila je važnost dualnog obrazovanja u podesila da je i ranijih godina lokalna samouprava iskazivala potrebu za dualnim obrazovanjem ali da nije naišla na razumevanje.
„Drago nam je što, konačno, imamo ministra koji je prepoznao potrebe privrede. Smederevo ima potencijal da u narednim godinama otvori novih 4.500 radnih mesta, ali nam trebaju radnici koji su osposobljeni da još u toku školovanja rade”, rekla je Jasna Avramović.
 

 

Šarčević je sa predstavnicima „Hestila“ obišao Tehničku školu, koja po tradiciji obrazuje kadar  za privredu. Od 20.000 učenika koji su završili ovu školu najveći broj njih danas radi u privredi, a mnogi upravo u „Železari“. Škola je opremljena svim neophodnim kabinetima i radionicama kako bi učenici stekli potrebna znanja, a Lianksi Vang je pozvao direktora škole na saradnju, kako bi učenicima omogućili praksu, nezavisno od programa dualnog obrazovanja.

Nazad