PROGRAM STIPENDIRANJA ZA SREDNJOŠKOLCE

Ponedeljak, 20.02.2023.

Tokom decembra 2022. godine kompanija HBIS SERBIA raspisala je konkurs za dodelu STIPENDIJA đacima I, II, III i IV razreda Tehničke škole Smederevo koju su na sledećim smerovima: elektrotehničar energetike, električar, bravar-zavarivač i rukovalac sredstvima unutrašnjeg transporta. Osnovni cilj ovog projekta kompanije jeste dugoročno privlačenje mladih ljudi, a sa željom da im u ovom trenutku pružimo podršku tokom njihovog srednjoškolskog obrazovanja.
U februaru 2023. godine, nakon što je konkurs o stipendiranju zatvoren, 26 đaka Tehničke škole Smederevo i jedan đak Železničke tehničke škole u Beogradu - smer tehničar vuče, u pratnji svojih roditelja potpisali su pojedinačne Ugovore o stipendiranju.
Novčani iznosi stipendija na mesečnom nivou su različiti zavisno od razreda koji pohađaju:

Razred

Novčani iznos mesečne stipendije

Učenici I i II razreda

50 €

Učenici III razreda

70 €

Učenici IV razreda

80 €

Dragana Jovanović, rukovodilac Službe za radne odnose i pravno postupanje saopštila je deci i roditeljima najvažnije: neophodno je da učenici imaju prosek ocena najmanje tri, što znači bar dobar uspeh. To je jedan od uslova koji mora da se ispuni. Kada učenici završe školovanje fabrika će im u roku od tri meseca ponuditi zaposlenje. U slučaju da nakon završetka školovanja stipendista, kome bude ponuđeno zaposlenje u HBIS GROUP Serbia Iron & Steel d.o.o., odbije zaposlenje, obavezan je da vrati celokupan iznos novčanih sredstava primljenih na ime stipendije. Nakon završetka školovanja stipendista je u obavezi da provede u radnom odnosu najmanje dvostruki vremenski period za koji je primio stipendiju.
Tokom obavezne prakse, a u skladu sa programom Tehničke škole, deci su obezbeđeni prevoz, ishrana, adekvatna HTZ oprema. Vreme provedeno na praksi pružiće im, kroz program mentorstva, mogućnost sticanja veština i znanja koje će im u budućnosti omogućiti da budu spremni da samostalno organizuju svoj posao i ovladaju neophodnim tehnikama.
„Poželeo bih vam srećno školovanje i dobar uspeh u školi. A kada završite obrazovanje, nadam se da ćemo vas pozvati da ovde radite i budete deo našeg tima. Železara je velika i ima mesta za različita zanimanja, a vaša odgovaraju našim potrebama. Danas, po potpisivanju ugovora, postajete stipendisti HBIS Serbia. Još jednom vam čestitam i želim sreću“, rekao je ovom prilikom Vladimir Petrović, rukovodilac Službe za obuke Sektora za ljudske resurse.
Pre zajedničkog fotografisanja u krugu fabrike, pitali smo neke od đaka čiji roditelji rade u fabrici, šta im znači odluka koju su doneli i ugovor koji su potpisali.
Marko Mitrović, učenik treće godine, na smeru ‘rukovalac sredstvima unutrašnjeg transporta’, ima prosek 3,80. „Meni je ovo važan dan. Znam da imam zagarantovan posao nakon školovanja i to je baš dobro. Želim da se prvo zaposlim, a onda, možda, upišem i nešto više, videćemo. Otac Dragan radi u PORD-u , već sam bio ovde na praksi i meni se ovde mnogo toga dopada.” Ognjen Todorović iz Smedereva trenutno je druga godina, na smeru ‘rukovalac sredstvima unutrašnjeg transporta’. Ima prosek 4,30. „Otac mi je puno pričao o fabrici i to je u meni probudilo želju da ovde radim. Impresioniran sam ovim što sam video, shvatam da je fabrika ogromna i mislim da bi rad u njoj za mene predstavljao veliki izazov.” Slično razmišlja i Đorđe Vasić koji je četvrta godina, smer ‘elektrotehničar energetike’. Ima prosek 3,50. „Odrastao sam na pričama o železari i normalno je da se u meni javila želja da jednog dana ovde i radim. Ova stipendija mi je dodatni podsticaj i nadam se da ću opravdati očekivanja ljudi koji nam pomažu.“ Njegov otac Dobrica Vasić poslovođa Elektroodržavanja u CO kaže da podržava sina: „Svakako da sam ja uticao na njega. Moj otac je stekao penziju u ovoj fabrici, ja radim 35 godina i želeo sam da i jedan od sinova proba ovde da radi. Mislim da je ovo ozbiljna i za jednog početnika, idealna firma. Dosta toga je regulisano zakonom, a najbitnije je što su uređeni odnosi, poštuje se KU i znaš na čemu si. Može i mnogo toga da se vidi i nauči od iskusnih kolega.“

Čestitamo mladim stipendistima i želimo im puno sreće u nastavku školovanja i sticanju znanja!