MIHAILOVIĆ: ŽELEZARA U SMEDEREVU GRADI POSTROJENJA KOJA SMANJUJU ZAGAĐENJE

Petak, 12.01.2024

Izvršni direktor proizvodnje HBIS Serbia Vladan Mihailović, gostujući na RTS-u, izjavio je da je – s obzirom na to da je došlo do poremećaja svetskog, a posebno evropskog tržišta metala – proizvodnja čelika u HBIS Serbia nešto viša od 1,1 milion tona odlivenih slabova, ali i da je sredinom 2023. zaustavljen rad visoke peći jedan.
"Proizvodnju smo nastavili sa visokom peći broj dva, a na domaće tržište smo plasirali oko 35 odsto naših proizvoda. U zemlje bivše Jugoslavije smo izvezli oko 10 odsto, dok je ostatak plasiran u zemlje centralne i jugoistočne Evrope – Nemačku, Italiju, Austriju, Poljsku i Francusku", kaže Mihailović.
Naveo i da su u kompaniji spremni da ponovo pokrenu i visoku peć jedan, ukoliko tržište čelika i potrebe kupaca to budu zahtevali i podseća da su mnogi konkurenti takođe delimično obustavili proizvodnju zbog tržišnih poteškoća.
HBIS Serbia je u martu 2022. otvorila novo ekološko postrojenje, a Mihailović ističe da je Nova aglomeracija izgrađena po najsavremenijoj tehnologiji u proizvodnji sintera, što doprinosi poboljšanju ekoloških standarda.
"Nova aglomeracija koristi isključivo visokopećni gas umesto prirodnog gasa i opremljena je najsavremenijim postrojenjima za prečišćavanje gasova. Mi smo potpuno posvećeni unapređenju kvaliteta životne sredine. I IPPC dozvola koju smo dobili nas obavezuje na prilagođavanje naših procesa strogim zahtevima EU. U ovoj godini izgradićemo zaštitni zid oko otvorenog skladišta sirovina, čime ćemo omogućiti da se smanji izduvavanje sitnijih frakcija rude prilikom istovara i sa skladišta. Mi smo se obavezali na to prilikom razgovora sa predstavnicima lokalnih zajednica i mi ćemo to završiti. Takođe ćemo izgraditi i konvertor broj 4 koji će imati takozvano “suvo” prečišćavanje konvertorskih gasova i izgradićemo postrojenje za skladištenje konvertorskog gasa, koji će služiti i kao energent za ostala postrojenja. U prethodnom investicionom ciklusu smo uložili preko 300 miliona evra, a naredni investicioni ciklus za poboljšanje kvaliteta životna okoline i energetske efikasnosti biće znatno veći", naglasio je Mihailović.
Govorio je i o ostvarenim poboljšanjima kvaliteta životne sredine u 2023. što najbolje ilustruju meranja sa Automatske merne stanice u Radincu u neposrednoj blizini fabrike. Naveo je jedan ključni prametar – prosečnu dnevnu koncentraciju PM 10 čestica, ističući da je u 2022. godini registrovano 123 dana sa prosečnom dnevnom koncentracijom PM10 čestica iznad 50 mikrograma. Mihailović je naglasio da je 2023. stanica registrovala skoro pa duplo bolje vrednosti - 65 dana sa prosečnom dnevnom koncentracijom većom od 50 mikrograma. “Takođe, na osnovu transparentnih rezultata sa automatske merne stanice vidimo da je prosečna godišnja koncentracija PM10 čestica u 2022. godini iznosila 48,4 mikrograma po metru kubnom, dok je u 2023. godini prosečna koncentracija smanjena na 36,84“, zaključio je izvršni direktor proizvodnje u HBIS Serbia Vladan Mihailović.