INVESTICIJE U BUDUĆNOST GRADA SMEDEREVA

Utorak, 24.11.2020.

1a

Vladan Mihailović, izvršni direktor za proizvodnju u HBIS GROUP Serbia gostujući u programu TV Prva je povodom mera za zaštitu od širenja virusa korona u kompaniji naveo da je HBIS Serbia još na početku pandemije formirala krizni štab i napravila sveobuhvatni program borbe protiv kovida-19.

„Program je implementiran kroz edukaciju zaposlenih, a ne represivne mere. Smanjili smo kontakt među zaposlenima na najmanju moguću meru, i vršimo statističku analizu podataka“, naveo je Mihailović naglašavajući da kompanija nikoga nije otpustila tokom pandemije, niti to namerava.

„Jedna od preventivnih mera je slanje oko 960 administrativnih radnika na dvonedeljno plaćeno odsustvo u iznosu od 70% njihove zarade ili na drugi deo godišnjeg odmora, pri čemu su zaposleni slobodni da izaberu opciju koja im više odgovara. Ta mera će trajati do Nove godine, tako da u roku od 6 nedelja, 320 zaposlenih će biti van fabrike u svakom trenutku“, objašnjava Mihailović.

„Što se tiče proizvodnje, fabrika nastavlja da radi na planiranom nivou, u skladu sa biznis planom i srednjoročnim planovima, tako da nijedan proizvodni radnik nije van fabrike.” Kao jedini razlog smanjenja proizvodnje Mihailović navodi EU kvote, dodajući da će u četvrtom kvartalu jedna visoka peć proizvoditi na istom nivou kao što je činjeno u drugom kvartalu sa dve visoke peći.

Odgovarajući na pitanje novinara on je istakao da HBIS utiče na životnu okolinu ne više od prosečne evropske železare i nastavio: „Na zagađenje u Smederevu utiče više faktora, kao što su individualna ložišta, kotlarnice na mazut, saobraćaj, tako da nije moguće kvantifikovati uticaj železare. HBIS ima veliki interes da nastavi poslovanje u Srbiji, što se najbolje vidi po investicijama koje su u toku. Mi remontujemo sva postrojenja za zaštitu životne sredine koja trenutno rade punim kapacitetom, uz ogromna ulaganja koja više decenija nisu urađena, a koja će dramatično poboljšati životnu okolinu u Smederevu. Ukupna vrednost tih investicija je 140 miliona dolara. Ulaganje u životnu okolinu zahteva velika sredstva, a ne donosi profit, međutim menadžment je potpuno posvećen ulaganju u poboljšanje životne okoline jer time ulaže u budućnost grada Smedereva“, zaključuje Mihailović.