AMBASADORKA ČEN BO I SRPSKI PARLAMENTARCI POSETILI NOVU AGLOLINIJU

Sreda, 10.05.2023.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Nj.E. Čen Bo (Chen Bo) i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Republike Srbije posetili su 10. maja kompaniju HBIS Serbia. Brojnoj grupi parlamentaraca i zvaničnika kineske ambasade pridružio se i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč. Gosti su, u pratnji rukovodstva kompanije HBIS Serbia sa direktorom Sihai Songom na čelu, obišli Novu agloliniju, gde su im karakteristike ovog postrojenja bile detaljno predstavljene.
Posle obilaska pogona, goste je pozdravio direktor Song, koji je između ostalog istakao: „Veoma smo ponosni na našu Novu agloliniju koju smo pustili u rad u martu prošle godine, kao i na još dve velike kapitalne investicije koje smo takođe pustili u rad 2022. godine. Do sada smo uložili više od 300 miliona evra u poboljšanja naše opreme i uticaja na životno i radno okruženje, kao i na ulaganja za dobrobit lokalne zajednice. Napretkom železare mi zapravo ispunjavamo obećanja data prilikom preuzimanja fabrike.“
Marina Raguš predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini Republike Srbije istakla je da su svi puni neverovatnih utisaka, naročito kada je reč o ekološkim standardima: „Oni prevazilaze čak i mnoge evropske standarde. Videli smo fabriku kojom Srbija može da se ponosi“, naglasila je narodna poslanica.
Ambasadorka NR Kine u Srbiji NJ.E. Čen Bo podsetila je da je prošlo sedam godina od kupovine fabrike od strane HBIS-a i da su u tom periodu postignuti značajni rezultati. „Nije bilo lako, jer je fabrika bila suočena sa mnogim krizama, ali ljudi koji ovu železaru vode su uspeli da održe proizvodnju i time sačuvali 5000 radnih mesta. Na taj način je dat veliki doprinos razvoju grada Smedereva i ekonomije Srbije. Oni su postigli značajne rezultate u oblasti zaštite životne sredine i rešili probleme koje prethodni vlasnik nije uspeo na pravi način da reši. Kompanija HBIS u Smederevu je simbol čeličnog prijateljstva dve zemlje“, istakla je ambasadorka Čen Bo.
Na kraju posete gosti su mogli da vide tri kratke prezentacije koje su održali Ljubica Drejk, generalna menadžerka za zaštitu životne sredine, Milovan Tasić, generalni menadžer za inženjering i investicije i Miodrag Minić, generalni menadžer za Primarnu proizvodnju. Oni su u svojim izlaganjima imali zajedničku temu – ostvareno poboljšanje zaštite životne sredine.