Železara udvostručila mesečnu dobit i spremna da uđe na evropsko tržište

Utorak, 18.07.2017.

Predsednik korporacije HBIS Group Ju Jong sastao se danas sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Ju Jong je komentarišući to što je Srbija izuzeta iz kruga zemalja prema kojima će Evropska komisija primeniti rigorozne antidamping mere na uvoz čeličnih limova, izjavio da HBIS grupa sve radi po tržišnim principima i pravilima EU. "Mi smo organizovali proizvodnju i prodaju u skladu sa pravilima EU, tako da nećemo naići na bilo kakve sankcije kod EU. Spremni smo da uđemo na njihov tržište", rekao je Ju. Srbija je, prema njegovim rečima, potpuno tržišna privreda i ova odluka EU znači da ona poštuje to srpsko opredljenje. "Do sada je EU izvršila sve inspekcije i više neće imati nikakve inspekcije u našoj fabrici", naveo je Jong.

“Železara je bila pred bankrotom, ali za godinu dana smo je oživeli i tu je značajan doprinos dala Vlada Srbije svojom podrškom, kao i entuzijazam radnika”, rekao je Ju Jong. On je istakao da je najveća promena upravo u tome što je više od 5.000 radnika steklo poverenje i počelo da veruje u normalnu budućnost železare.  Naše investicije neće biti samo u vidu novca već ćemo iskustvo koje posedujemo iz sveta preneti ovde radi poboljšanja rada, tako da će Smederevo biti uzor kako se radi u indsutriji čelika i privredi. Svi naši zaposleni su uvereni u blistavu budućnost fabrike u Smederevu", rekao je Ju. Čelnik HBIS grupe Ju Jong rekao je ta kompanija ima još 16 projekata spremnih za buduću slobodnu zonu u Smederevu i dodao da je reč o projektima za proizvodnju robe koja je kompatibilna sa srpskim tržištem, kao i da bi nešto od onoga što koristi HBIS kompanija moglo da bude locirano u toj zoni.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je rekla da zahvaljujući HBIS grupi i železari, grad Smederevo danas daje snažnu podršku srpskoj privredi i doprinosi BDP-u sa jedan do jedan i po odsto. Premijerka navodi da će HBIS u Smederevu u 2017. napraviti profit od 20 miliona evra i podseća da je juče potpisan i sporazum o saradnji koji treba da omogući da Vlada razgovara o uspostaljanju zone slobodne trgovine u Smederevu, kako bi se privukli novi investitori iz Kine. Ključ celog projekta je, kako je objasnila, železara, a industrijski park, je sledeći cilj Vlade.

"Oživeli smo Železaru i imamo HBIS kao jednu od vodećih svetskih kompanija u industriji čelika. Ako uspemo da uspostavimo i slobodnu zonu trgovine u narednih godinu dana onda će Smederevo postati pravi regionalni centar, koji je važan ne samo za okolne opštine već i za ceo region pošto će se tu otvoriti više hiljada radnih mesta", navela je predsednica Vlade. Brnabićeva je naglasila da je HBIS grupa najbolji primer uspešne investicije u srpskoj ekonomiji.


Nazad