GODIŠNJICA NAŠE KOMPANIJE OBELEŽAVA SE POČETKOM OBUKA U SRBIJI

Utorak, 04.07.2017.

Povodom godišnjice kompanije HBIS GROUP Serbia za zaposlene u proizvodnji gvožđa i čeličnih proizvoda, u sali Centra za informisanje i obuku zaposlenih, održana je ceremonija povodom početka obuka. Ovom događaju su prisustvovali predstavnici kineskih državnih institucija, Ministarstva ekonomije Republike Srbije i visoki menadžment HBIS GROUP.

Ministarstvo privrede, Institut za međunarodnu trgovinu i obuku radnih kadrova organizuje 5 kurseva iz oblasti unapređenja tehnike i menadžmenta fabrike HBIS Srbija, od kojih će tri biti održana u Srbiji. Ovaj kurs o celokupnom procesu valjanja čelika kao dela proizvodnih kapaciteta biće od velikog istorijskog i praktičnog značaja kako za napredak saradnje između ljudskih resursa Kine i Srbije tako i za revitalizaciju železare u Smederevu.

 

Tijen Jišu (Tian Yishu), savetnik za političke poslove Ambasade NR Kine u Srbiji pozdravio je sve prisutne i rekao da je ova obuka sinhronizovana sa zdravim rastom fabrike i treba da joj posluži kao podsticaj za dalji razvoj. Ističući da je železara koliko ponos Srbije toliko i Kineza dodao je da veruje „da će kompanija HBIS Srbija kroz izvanredne poslovne performanse omogućiti blagostanje lokalnom stanovništvu.“

 

Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva ekonomije Republike Srbije podsetio je da se železarom bavio još 2010. godine i da mu je veoma drago da sa novim partnerima sada sve funkcioniše.

 

“Naši dobri politički odnosi su pretočeni u sve bolje ekonomske odnose, a sa stanovišta Ministarstva privrede najznačanija je podrška u vidu ulaganja u postojeće i nove kompanije”, rekao je Trivunac.

 

On je istakao da je najvažnije ulaganje ovo koje je došlo u Železaru Smederevo, sa kojom država nije mogla da se nosi sama, a gde rade vredni i posvećeni ljudi.“Duboko verujemo da je pored svih investicija koje su naši kineski pijatelji ovde uložili, najvrednije što mogu da nam daju, znanje. To će nam omogućiti da uhvatimo korak sa savremenim svetom i može nam biti samo čast da učimo od njih”, istakao je Milun Trivunac.

 

H’  Ding (He Ding), potpredsednica Međunarodne akademije Ministarstva trgovine NR Kine izrazila je zahvalnost što će zajedno sa kolegama u Srbiji biti svedok ovog istorijskog trenutka i pozelela polaznicima kursa da ostvare dobre rezultate, kako bi svojim primerom poslužili produbljivanju saradnje u budućnosti.

 

Tang Sjaodong (Tang Xiaodong), savetnik za Ekonomske i trgovinske poslove Ambasade Narodne Republike Kine je rekao da je u cilju ostvarivanja prijateljskih veza i saradnje Kine sa inostranstvom, obučen veliki broj javnih ličnosti koje neguju prijateljstvo sa Kinom, a da će ukupan broj zaposlenih kojima će u Srbiji biti ove godine omogućena obuka iznositi 1520 ljudi, što će Srbiju staviti na prvo mesto u svetu.

 

 „Podržaćemo ove godine obuku zaposlenih u HBIS Srbiji, unaprediti proizvodni proces, dodatno poboljšati poslovanje. Ovaj kurs biće prvi u nizu od ukupno tri, koja će biti organizovana ove godine, i u njemu se planira učešće oko 600 ljudi. Ovoj kompaniji želim sve bolje rezultate u poslovanju i da ekonomska saradnja Srbije i Kine u budućnosti bude još bolja i blistavija“, rekao je Sjaodong.

 

Kao predstavnik HBIS GROUP kompanije Li Bingđun (Li Bingjun), zamenik sekretara partijskog komiteta rekao je da već četvrti put ove godine učestvuje na ovakvoj obuci i da su kolege iz HBIS Srbije na njega ostavile duboke i lepe utiske tokom druženja sa njima:

„Uvideo sam da je tim zaposlenih iz HBIS Srbije disciplinovan, profesionalan i ponosni smo što imamo tako visoko kvalifikovanu radnu snagu u velikoj HBIS porodici.“

 

Naglasio je da lideri dveju zemalja, Kine i Srbije, pružaju veliku podršku uspešnom uspostavljanju i poslovanju HBIS Srbije, i da će to olakšati razumevanje, prilagođavanje, kulturnu razmenu i naravno ubrzati razvoj HBIS Srbije.

 

“Razvoj preduzeća nemoguć je bez obuke radnog kadra.

Ministarstvo ekonomije Kine jačanjem kinesko-srpskog prijateljstva promoviše inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, a sa ciljem ubrzanja razvoja HBIS Srbije, ove godine obezbedilo je podršku u vidu obuka koje uključuju sve aspekte poslovnog upravljanja”, naglasio je Li Bingđun.

 

Povodom godišnjice kompanije i početka obuke obratio se u ime učesnika obuke Žarko Subotić, direktor Upravljanja materijalima. On je podsetio na tradiciju ove fabrike dužu od 100 godina i rekao da “danas slavimo budućnost i sve ono što će ova fabrika tek biti”.

 

“Verujem i znam, da svi imamo ulogu i zadatak u ostvarenju velike ideje Puta svile 21.veka, nazvanog “Jedan pojas, jedan put”. Zato će sve obuke izvedene u Kini i one koje počinju ovde u fabrici, da nam pomognu da razumemo put do uspeha, da usvojimo znanja i alate, uz pomoć naših kineskih kolega koji su već prošli taj isti proces, da bismo postali moderna, zelena, efikasna fabrika i vodeći proizvođač čelika u Evropi”, naglasio je Žarko Subotić.


Nazad